Strona główna

piątek, 27 grudnia 2013

DROŻDŻÓWKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI



składniki na ciasto drożdżowe
200 ml letniego* mleka
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
500 g i trochę do podsypania mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
50 g miękkiego masła
*mleko musi być letnie! jeżeli będzie za ciepłe, drożdże przestaną być aktywne.
dodatkowo
ok. 350 g powideł
1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier  do posypania

sposób wykonania
Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
500 g przesianej mąki, cukier, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii i jajko umieścić w misce, dodać mleko rozrobione z drożdżami i połączyć mikserem z nasadką do ciast drożdżowych. dodać masło pokrojone w płatki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne (kiedy ciasto zaczyna przybierać kształt kuli, wyrabiać jeszcze ok. 3 minut). Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Powinno podwoić objętość.
Ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na wąskie prostokąty , każdy z nich posmarować powidłami, zostawiając z jednej, długiej strony wolny od powideł, ok. 3 cm brzeg. wolne brzegi posmarować lekko wodą. każdy z prostokątów zawinąć (zrolować w rulonik), od strony posmarowanej powidłami do strony wolnej od powideł. Brzeg dobrze docisnąć do rulonika, tak aby się ciasto skleiło.
Zapleść warkocz.
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 175°C z termoobiegiem.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować nim bułkę. Posypać cukrem. Piec ok. 25 minut. jeżeli zacznie się zbyt mocno brązowić, można po ok. 15-20 minutach przykryć folią aluminiową.
Gotową chałkę wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

przepis pochodzi z tej strony :  http://kulinarnamekka.com/bulka-drozdzowa-z-powidlami/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz